Skip to content

Open op Orde

Binnen één jaar ontpop jij jezelf tot ware informatieprofessional bij overheidsinstanties. Solliciteer nu en start in mei met ons traineeship!

Start: 15 mei

Het vakgebied

Overheidsorganisaties kunnen niet meer zonder goede informatiespecialisten. Informatie wordt namelijk door steeds meer mensen op steeds meer plekken en apparaten gemaakt en opgeslagen. Dit zorgt voor een veelvoud aan informatiestromen die effectief georganiseerd moeten worden.

Als informatiespecialist binnen de overheid draag je een grote verantwoordelijkheid voor dit goud. Zo zorg jij ervoor dat de overheid in staat is om bij het maken van beleid en wetgeving ten alle tijden een goede onderbouwing te geven van de gemaakte keuzes. Daarnaast is juiste en toegankelijke informatie van belang bij een goed werkende democratie, denk aan de toeslagenaffaire en het bonnetje van Teven. Tot slot is een goede informatiehuishouding hard nodig voor een beter samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren.

Het relatief jonge vakgebied informatie- en verandermanagement is 'hot'. Niet eerder was het maatschappelijk belang van goed informatiebeheer zo zichtbaar als bij de toeslagenaffaire. De overheid heeft miljoenen uitgetrokken om het informatiemanagement binnen de overheid transparanter en beter te maken.

Een combinatie van theorie en praktijk

Bij BECIS | DIOR bieden wij jou de kans om binnen één jaar een informatieprofessional te worden. Wil jij bijdragen aan het op orde brengen van de informatiehuishouding van de (Rijks)overheid? En wil je invloed hebben op de bewaring en vernietiging van overheidsinformatie? Meld je dan aan voor het traineeship informatieprofessional Open op Orde.

Tijdens het traineeship volg je trainingen op het gebied van informatiebeheer in de volle breedte. Om de opgedane kennis toe te kunnen passen in de praktijk ga je ook werken aan een project dat aansluit bij de opleiding. Doordat je in dit traineeship theorie en praktijk met elkaar combineert, maak jij van jezelf een onmisbare informatieprofessional.

Bij het doorspitten van de dossiers kan je nog wel eens een ‘golden ticket’ vinden. Van het opruimen van explosieven na de tweede wereldoorlog tot een vergunningsaanvraag voor het filmen van de klassieker ‘A bridge too far’. De archiefbescheiden gaan zelfs terug tot het interbellum, daardoor kom je nog wel eens aparte of zelfs komische dingen tegen.

Neno Wiggers Informatieprofessional

Open op Orde

Als informatiespecialist binnen de overheid draag je een grote verantwoordelijkheid. Zo zorg jij ervoor dat de overheid in staat is om bij het maken van beleid en wetgeving ten alle tijden een goede onderbouwing te geven van gemaakte keuzes. Daarnaast is juiste en toegankelijke informatie van belang bij een goed werkende democratie. Tot slot is een goede informatiehuishouding hard nodig voor een beter samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren. Om ervoor te zorgen dat de overheid aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoet, wordt er de komende jaren gewerkt aan het implementeren van het Open op Orde actieplan. Jij kan daar als toekomstig informatieprofessional bij helpen.

Wat ga ik precies doen?

Als informatieprofessional binnen de overheid duik je de documenten en dossiers in van archieven en bepaal je welke informatie wel of niet bewaard moet worden. Ook bewaak jij de kwaliteit van de gegevensverzamelingen en borg je de informatievoorziening. Jij beoordeelt de inhoud van dossiers en documenten die aan jou zijn toegewezen. Dit doe je aan de hand van beschikbare kaders. Vervolgens bepaal jij wat er wel en niet bewaard moet worden. Moet iets bewaard worden? Dan maak je een korte omschrijving van de inhoud. Moet iets niet bewaard worden? Deze dossiers en/of documenten worden, na toestemming, vernietigd. Ook voer je ondersteunende werkzaamheden uit voor het omgaan met documenten, gegevens en diverse complexe gegevensstromen. Deze werkzaamheden vragen om een groot verantwoordelijkheidsgevoel.Lees hier de verhalen van onze informatieprofessionals in opleiding.

Het programma

Kick-off

In mei is er een gezamenlijk kick-off moment van het traineeship. Tussentijds starten kan ook, dan doe je tot het kick-off moment alvast de nodige ervaring op.

Ongekend talent

Persoonlijke effectiviteit, aan het werk, communicatie en zelfinzicht

Introductie vakgebied

Context van advieswerk: projecten en organisatieverandering

Aan het werk

Adviesvaardigheden & overtuigingskracht

Klassiek inventariseren

Introductie en vullen van een klassieke inventaris

Selectiemethodiek

Wettelijk kader, waardering en selectie bij het Rijk en lagere overheden, eerdere methoden en selectielijsten.

Informatiebeheer systemen

Systemen, architectuur en risico-analyse

Lean orange belt

Procesverbetering

Dossiers en documenten / kennismaking met klassiek inventariseren

Schitteren & Scoren

Eindopdracht

Direct aan de slag?

Ben je geïnteresseerd in dit traineeship? Solliciteer dan direct met de onderstaande link.

Neem contact op

Hi, mijn naam is Sharon Emmerig en ik ben één van de recruiters bij BECIS | DIOR. Voor vragen over dit traineeship mag je mij altijd een whatsappje sturen of even bellen via 06 12 76 44 82. Past de functie niet bij jou, maar ken je iemand die aan de omschrijving voldoet? Stuur de vacature dan gerust door.