Wat doet een informatieprofessional in opleiding bij BECIS | DIOR
Overslaan naar content

Wil je weten hoe je dag eruit ziet als adviseur in opleiding tijdens het traineeship informatie- en verandermanagement? Gianluca neemt je mee in zijn dagelijkse werkzaamheden

Informatiehuishouding

Mijn naam is Gianluca Coster en ik ben adviseur in opleiding bij BECIS | DIOR. In mijn rol als beleidsondersteuner Actieve openbaarmaking en informatiehuishouding werk ik op de afdeling informatiehuishouding bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ik ben een onderdeel van een team van 9 andere beleidsondersteuners. Als beleidsondersteuners zijn wij per tweetallen toegewezen aan een Directoraat-Generaal om de beleidskern te ondersteunen bij Actieve openbaarmaking en de informatiehuishouding. Wij werken nauw samen met de beleidskernen, informatiehuishouding en het programma open overheid.  

Toeslagenaffaire

Het kabinet heeft naar aanleiding van de toeslagenaffaire besloten om per 1 juli 2021 bij kamerstukken onderliggende beslisnota’s openbaar te maken. Dit om de totstandkoming van besluiten inzichtelijker te maken voor de kamer en voor de burgers. Een voorwaarde van een open overheid is een gezonde informatiehuishouding. Daarom strekt onze opdracht niet alleen tot de actieve openbaarmaking, maar focussen wij ook op het verbeteren van de informatiehuishouding. 

Mijn studie in de praktijk

Mijn achtergrond in de politicologie maakt deze opdracht voor mij erg interessant. Na veel gelezen te hebben over de relatie tussen de overheid en de burger ben ik nu in de praktijk bezig met dit onderwerp. Het doel is om meer transparantie te creëren binnen het ministerie, maar dit kan ook consequenties hebben voor de medewerkers. Zij hebben meer werk te doen. Wij als beleidsondersteuners kijken hoe we de medewerkers kunnen ontlasten om de doelen voor transparantie te behalen. 

Daarnaast is het als adviseur in opleiding die het traineeship informatie- en verandermanagement volgt, een hele leerzame opdracht, omdat ik alles leer over wat informatiehuishouding nu allemaal inhoud. Bij I&W werken wij met Content Manager een document managementsysteem (DMS) dat ervoor moet zorgen dat informatie op een heldere en duurzame manier wordt opgeslagen. Belangrijk is hoe sla je informatie op? En waar moet je aan voldoen om bestanden duurzaam te kunnen maken zodat we over meerdere jaren nog steeds deze informatie kunnen raadplegen? 

Bovendien focussen wij ons veel op bewustwording en gedragsverandering wat goed aansluit op de trainingen die wij krijgen over verandermanagement. Hoe overtuig je mensen om op een nieuwe manier te gaan werken en hoe ga je om met weerstand? Hoe zorg je ervoor dat een noodzakelijke verandering goed landt binnen een organisatie?  

Het is ontzettend leerzaam om dagelijks bezig te zijn met een onderwerp wat zo veel impact maakt in onze sector.  

Gianluca Coster Adviseur in opleiding

Dagelijkse werkzaamheden

De dagelijkse werkzaamheden die wij uitvoeren om ons doel te bereiken zijn zeer gevarieerd. In eerste instantie werken wij vraaggestuurd, samen met mijn collega’s Joost en Robin zijn wij bereikbaar voor vragen van medewerkers van het DG Water en Bodem rondom Actieve openbaarmaking en informatiehuishouding. Voor de bewustwording van het belang van een goede Informatiehuishouding geven wij presentaties bij de verschillende afdelingen. Verder zijn we nu een workshop aan het ontwikkelen om hands-on medewerkers het proces van actieve openbaarmaking te laten doorlopen. 

Al met al is het een actuele opdracht met veel uitdaging en variëteit die goed past binnen het traineeship informatie- en verandermanagement. Verder is het leerzaam om bezig te zijn met het onderwerp Open op Orde een onderwerp dat binnen onze sector voorlopig nog wel een grote rol gaat spelen.  

Neem contact op

Anouk Ackermans 

"Voor vragen over deze vacature mag je mij altijd een bericht sturen of even bellen op 06 57 68 50 69. Past de functie niet bij jou, maar ken je iemand die aan de omschrijving voldoet? Stuur de vacature dan gerust door."

Wil je net als Gianluca ons traineeship volgen?

Solliciteer dan snel via onderstaande link.